Beginpagina / Home_nl / Actueel / Het leven in het Huis van de Auteurs

1 | 2

 • 2013

  Mei

  Beurzenprogramma 2015
  datum 8 mei 2013
  Het beurzenprogramma 2015 is beschikbaar.

  Het beurzenprogramma 2015 is sinds kort beschikbaar. U vindt het hier.

  Vanwege de laattijdige bekendmaking is de eerste indiendatum verplaatst naar 15 juni 2015.

  Zoals u weet wordt met de oprichting van deAuteurs de Nederlandstalige dienstverlening binnen SACD en SCAM geleidelijk afgebouwd, zo ook de info op deze website. Neem voor actuele info zeker een kijkje op de website van deAuteurs - www.deauteurs.be.

 • Januari

  De eerste deAuteurs-prijs uitreiking!
  datum 17 januari 2013
  31 Januari: deAuteurs heft graag samen met u het glas op een creatief 2013 en maakt van de gelegenheid gebruik om de eerste deAuteurs-prijs uit te reiken

  deAuteurs heft graag samen met u het glas op een creatief 2013 en maakt van de gelegenheid gebruik om de eerste deAuteurs-prijs uit te reiken.

  Programma
  - 19u00: ontvangst
  - 19u30: verwelkoming door Willem Wallyn, voorzitter deAuteurs & prijsuitreiking aan Malin-Sarah Gozin, showrunner Clan (2012 Caviar en VTM)
  - 19u45: drink
  - 21u30: einde

  Praktisch
  - Wanneer? Donderdag 31 januari 2013 van 19u tot 21u30
  - Waar? Foyer NTGent, St. Baafsplein 17 - 9000 Gent

  Graag uw bevestiging voor 25 januari 2013
  op info deauteurs.be
  of 02 551 03 45

  Wij hopen u talrijk te mogen verwelkomen.

  Willem Wallyn, voorzitter
  Katrien Van der Perre, directeur
  de raad van bestuur & het team van deAuteurs

 • 2012

  November

  iTems, het nieuwe magazine van deAuteurs
  datum 27 november 2012
  Ontdek iTems, het gloednieuwe magazine van deAuteurs

  Ontdek iTems, het gloednieuwe magazine van deAuteurs.

  Wij houden u graag op de hoogte van het reilen en zeilen van de nieuwe vennootschap deAuteurs en hebben ons tot doel gesteld om drie themanummers per jaar uit te brengen: een literair, een audiovisueel en een theaternummer.

  De eerste literaire editie staat in het teken van de Jonge Helden op de Boekenbeurs; een project dat deAuteurs met overtuiging steunt omdat ze gelooft in de kracht van nieuw, jong talent. Een aantal Jonge Helden krijgt in iTems het woord. Daarnaast gaan we ook in op enkele belangrijke evoluties in de literaire sector.

  Zoals u wellicht weet, beweegt er een en ander in het dossier leenrecht. U krijgt van ons een helder overzicht en kunt lezen welke eisen deAuteurs stelt in dit dossier.

  Begin december ontvangen de literaire auteurs een eerste voorschot op de kopie- en leenrechten. deAuteurs blijft ondertussen verder onderhandelen in het Auteurscollege opdat haar leden krijgen wat hen toekomt.

  Aarzel niet om ons te berichten over thema’s waarvan u vindt dat ze bijzondere aandacht verdienen. iTems moet een afspiegeling zijn van wat leeft bij deAuteurs en haar leden, auteurs zoals u.

  Download het eerste nummer van iTems, of doorblader online:

 • Augustus

  NIEUW : bescherm uw werken online via E-DPO
  datum 1 augustus 2012
  Werken deponeren kan nu 24u op 24 via Internet: efficient, veilig en vertrouwelijk

  e-dpo is een beveiligde en rechtsgeldige online depot service, een aanrader voor elke auteur:
  met e-dpo brengen SACD Frankrijk en Het huis van de Auteurs in Brussel (SACD, Scam, deAuteurs en SOFAM), specialisten in auteursrecht en bescherming van werken, al hun ervaring en expertise tot bij jou. Werken deponeren kan 24u op 24 vanaf elke computer met een internetverbinding, een paar muisklikken volstaan.

  e-dpo levert een bewijs voor de anterioriteit van uw creaties:
  uw werken worden voor een periode van vijf jaar bewaard in een kluis, gecertificeerd door gerechtsdeskundigen. Indien gewenst kan u de bewaringstermijn verlengen.

  e-dpo hanteert maximale normen inzake beveiliging:
  de vertrouwelijkheid van uw gegevens wordt gegarandeerd; de toegang tot en de bewaring van uw werken worden ten alle tijde streng beveiligd.

  e-dpo lanceringtarieven:
  voor alle gebruikers, al dan niet lid van SACD, Scam, deAuteurs of SOFAM
  - €20 per depot (5 jaar geldig)
  - €40 voor een abonnement (goed voor 3 depots binnen 3 jaar, elk depot is 5 jaar geldig)
  - €10 voor een verlenging van depot (5 jaar geldig)

  → Inloggen op : www.e-dpo.com

  Deze online service verandert niets aan de voorwaarden van het traditionele papieren depot gehanteerd door het Huis van de Auteurs. De eerste vier papieren depots (per jaar) blijven gratis voor leden van SACD, Scam en deAuteurs.

  Meer info bij de dienst onthaal en depots van het Huis van de Auteurs: Annelies De Vos – info sacd-scam.be
  T +32 (0)2 551 03 20

  e-dpo wordt beheerd door Scala, in samenwerking met SACD Frankrijk en het Huis van de Auteurs van Brussel (SACD-Scam-deAuteurs-SOFAM)

 • Juni

  De jaarverslagen 2011 online te bekijken
  datum 4 juni 2012
  Ondanks de moeilijke context, hebben SACD en Scam in 2011 hun missie eens te meer waargemaakt: antwoorden bieden op diverse problemen, streven naar correcte vergoedingen, de rechten van hun (...)

  Ondanks de moeilijke context, hebben SACD en Scam in 2011 hun missie eens te meer waargemaakt: antwoorden bieden op diverse problemen, streven naar correcte vergoedingen, de rechten van hun auteurs vrijwaren, informeren, advies geven en begeleiden waar nodig.

  De uitzonderlijke cijfers illustreren de enorme inzet en efficiëntie van SACD en Scam. Om hun leden een nog betere dienstverlening te bieden, zijn dit de objectieven voor de nabije toekomst: de inningen op peil houden en zelfs verhogen, nog meer en nog sneller uitbetalen, de kosten op een billijk niveau houden, repertoires promoten, gebruikers inlichten over alle mogelijkheden, aanzetten tot reflectie.

  Zie jaarverslagen 2011 in bijlage

 • 4 juni: Algemene Vergaderingen SACD-Scam
  datum 4 juni 2012
  Jaarlijkse Algemene Vergadering van de leden van SACD en Scam Op de agenda van de Algemene Vergadering: Uitdagingen van het collectief beheer in 2011-2012 (SACD + Scam); Voorstelling van het (...)

  Jaarlijkse Algemene Vergadering van de leden van SACD en Scam

  Op de agenda van de Algemene Vergadering:
  - Uitdagingen van het collectief beheer in 2011-2012 (SACD + Scam);
  - Voorstelling van het jaarverslag van het Belgisch Comité, het bestuur en de culturele acties (SACD/Scam);
  - Goedkeuring van de verslagen en ratificatie van de beslissingen (SACD/Scam);
  - Verkiezing van de nieuwe leden van het Belgisch Comité van SACD;
  - Vragen van de leden en moties (SACD/Scam).

  Het activiteitenverslag, de barema’s en de te goedgekeuren documenten kunnen geraadpleegd worden op www.auteuronline.be. De samenvatting van de beheersverslagen kunt downloaden via de link rechts. Deze kunnen u ook op eenvoudig verzoek toegestuurd worden.

  Deze statutaire bijeenkomst kent opnieuw een bijzondere wending dit jaar: de Algemene Vergaderingen worden gevolgd door de tweede editie van de Brusselse Ontmoetingen, met tal van vooraanstaande sprekers. Thema: Creatief & Connected

  Ter afsluiting worden de leden en geïnteresseerden uitgenodigd op een cocktail.

 • Nieuwe SACD-Scam beurzen
  datum 11 mei 2012
  Beurzenprogramma 2012 online te downloaden

  Met veel genoegen stellen SACD en Scam u het beurzenprogramma 2012 voor (zie PDF in bijlage).

  Het palet van dit programma is zo divers als de auteurs en de werken die beide vennootschappen vertegenwoordigen en de selectiecriteria zijn zo objectief mogelijk. Zoals u weet wordt het programma jaarlijks geëvalueerd en indien nodig aangepast aan de reële behoeftes van de auteurs.

  Nieuw dit jaar is de beurs « Storyboard een strip », aangeboden aan scenaristen die op zoek zijn naar een tekenaar om een aantal planken te maken ter illustratie van hun eerste strip.

  Online aanvraag

  Sinds 2011 kunnen onze beurzen enkel via de online aanvraagmodule worden ingediend. De online aangiftemodule stelt u in staat om uw beursaanvraag te registreren en om ons op een eenvoudige wijze de nodige stukken van uw dossier over te maken.

  1. Surf naar http://beurzen.auteuronline.be
  2. Log in met uw auteurscode (uw lidnummer van SACD of Scam) en geheime code.
  3. Eenmaal in de module kunt u uw aanvraag invoeren, en daarbij steeds terugvallen op de handleiding die u door de verschillende stappen gidst. Daarnaast kunt u ook steeds het volledige beurzenprogramma consulteren.

  Aarzel niet ons te contacteren voor verdere informatie (bcardoen sacd-scam.be of 02 551 03 42).

 • 2011

  22 november: infoloket Gent
  datum 8 november 2011
  Op dinsdag 22 november organiseren SACD, Scam en SOFAM in samenwerking met de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) van 14u tot 18u een infoloket in het Poëziecentrum in Gent (Vrijdagmarkt 36). Met dit (...)

  Op dinsdag 22 november organiseren SACD, Scam en SOFAM in samenwerking met de Vlaamse Auteursvereniging (VAV) van 14u tot 18u een infoloket in het Poëziecentrum in Gent (Vrijdagmarkt 36).

  Met dit initiatief willen we onze dienstverlening aan auteurs verder uitbreiden. Concreet kunt u er terecht voor
  - juridisch advies,
  - informatie over de nieuwe fiscale regeling voor auteursrechten,
  - informatie over de nieuwe beheersvennootschap deAuteurs,
  - aansluiting bij deAuteurs of SOFAM

  maar ook meer algemene vragen zijn welkom: onze medewerkers zullen tijd maken om onze auteurs in hun individuele situatie bij te staan.

  Hoe gaat het praktisch in zijn werk? Met het oog op de kwaliteit van de gesprekken willen we u vragen:
  - vóór 19 november in te schrijven via narien huisvandeauteurs.be. We contacteren u kort nadien om samen het precieze uur van afspraak vast te leggen.
  - bij aanmelding aan te geven welke vragen u wilt stellen en belangrijke documenten per mail door te sturen, zodat onze medewerkers zich grondig kunnen voorbereiden.

  Graag tot binnenkort!

1 | 2

Linken