Beginpagina / Home_nl / Actueel / Culturele activiteiten

 • 2012

  Juni

  Brusselse Ontmoetingen #02 : Connected Creation
  datum 4 juni 2012
  Save the date: maandag 4 juni 2012, in de Koninklijke Bibliotheek, ter gelegenheid van de Algemene Vergadering van SACD en Scam

  Het doel van de Brusselse Ontmoetingen: de voortdurend evoluerende digitale wereld exploreren en zo de vinger leggen op nieuwe kansen en perspectieven voor auteurs.

  Het thema van de tweede editie van de Brusselse Ontmoetingen is “Connected Creation”: het aantal werken dat een online leven leidt, neemt voortdurend toe; audiovisuele dragers en kanalen vermenigvuldigen zich gestaag; creaties met een compleet verschillende background raken op het web verstrengeld; en vooral, de mogelijkheden voor auteurs die “connected” zijn, lijken wel onbeperkt.

  Welke rol is er weggelegd voor auteurs in deze nieuwe digitale wereld die de grenzen van de klassieke media ver overstijgt?

  14 nieuwe media auteurs en onderzoekers

  Net als vorig jaar werden een aantal notoire personen uitgenodigd om hun ervaringen hieromtrent te delen (alfabetisch):
  - Pierre-Yves Defosse, business development in ICT environment - Belgacom
  - Florian Fischetti, gast onderzoeker bij de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA)
  - Nicola Frank, head Brussels Office European Broadcasting Union (EBR)
  - Bernar Yslaire, auteur, kunstenaar, tekenaar, multimedia ontwerper (Úropa)
  - Benoît Peeters, auteur, regisseur, uitgever (Les Impressions Nouvelles)
  - Marc-Olivier Picron, onderzoeker bij de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA)
  - Vincent Puig, executive director van de Institut de Recherche et d’Innovation du Centre Pompidou (Paris)
  - Bruno Smadja, directeur Cross Video Days
  - De team van de interactieve balk 127, rue de la Garenne

  Moderator: Alok Nandi, auteur en multimedia regisseur, voorzitter van het Belgisch Comité Scam

  Voorlezingen van fragmenten uit het werk van Jorge Luis Borges door Benoît Van Dorslaer.

  Waar creatie en erfgoed zich ontmoeten

  De eerste Brusselse Ontmoetingen, georganiseerd door het Huis van de Auteurs, vonden plaats in 2011 rond het thema “Share/d Heritage”.

  Het uitgangspunt : “permanente vorming” ; het doel : onderzoeken hoe auteurs en scheppende kunstenaars optimaal gebruik kunnen maken van hedendaagse technologieën en communicatiekanalen.

  Met bekende namen als Peter Greenaway, Nicolas Bourriaud en Stan Neumann werd de toon gezet : een indrukwekkend uitwisseling van creatieve ervaringen en ontdekkingen, gesmaakt door de vele aanwezigen.

  Zich inschrijven

  Datum: maandag 4 juni om 14u00 (onthaal)
  Plaats: Koninklijke Bibliotheek van België
  Het gebeuren wordt afgesloten met een cocktail, de ideale gelegenheid om collega-auteurs te ontmoeten en te netwerken.

  Dit evenement sluit aan op de Algemene Vergadering SACD en Scam, die ’s ochtends plaatsvindt.

  Gratis ingang - Inschrijving: jni sacd-scam.be

 • Maart

  XODOX: documentary lab zoekt deelnemers!
  datum 12 maart 2012
  XODOX: disrupt my doc! Op 1 mei nodigen iDROPS en XO labs UK in het kader van DOCVILLE alle documentaireproducenten, regisseurs, game ontwikkelaars, game designers en interactievelingen met een (...)

  XODOX: disrupt my doc!

  Op 1 mei nodigen iDROPS en XO labs UK in het kader van DOCVILLE alle documentaireproducenten, regisseurs, game ontwikkelaars, game designers en interactievelingen met een dox interesse uit op de ‘DOC JAM’ Creative LAB om te ontdekken hoe transmediale projecten ontwikkeld worden, hoe je sociale netwerken en games integreert en een publiek werft in het overbevolkte medialandschap van vandaag.

  Op het einde van de dag worden de nieuwe multimediale concepten gepitched.

  Inschrijven kan per email naar info idrops.bevoor 11 april.

  Prijs: 75 euro / 35 euro (exl BTW)

  WEBDOX conferentie

  Deelnemers voor het XODOX CREATIVE LAB kunnen gratis deelnemen aan de internationale WEBDOX conferentie op 30 april, waar succesvolle interactieve documentaireprojecten uit binnen- en buitenland worden voorgesteld en toegelicht. Deze conferentie wordt georganiseerd door MEDIA Desk Vlaanderen, VRT, VAF en DOCVILLE, in samenwerking met iDROPS, EDN en Museum M. Meer informatie op www.docville.be.

  XODOX Development HotHouse

  Van 30 mei tot 1 juni kunnen documentaireproducenten met een interactief project in ontwikkeling die gebruik willen maken van multiplatformen deelnemen aan een 3-daags multiplatform Development Lab, een samenwerking tussen iDROPS en XO Labs UK.

  Inschrijven kan per mail naar info idrops.bevoor 30 april. Er is plaats voor 8 teams van 3 tot 5 personen. Prijs: 250 euro (exl BTW).

 • 2011

  Augustus

  Games Summit 2011: update!
  datum 18 augustus 2011
  In De Studio van Villanella komt een schare aan internationale sprekers samen om de state of the art van games en de gamesindustrie toe te lichten; speciale aandacht gaat uit naar de uitdagingen (...)

  In De Studio van Villanella komt een schare aan internationale sprekers samen om de state of the art van games en de gamesindustrie toe te lichten; speciale aandacht gaat uit naar de uitdagingen binnen het (Vlaamse) beleid. In Vlaanderen is er heel wat talent aanwezig op gebied van game development. Dat wil echter niet zeggen dat er voldoende draagvlak is. Wat kan het beleid doen om een industrie te vormen, structureren en onderhouden?

  Op de middag worden de projecten van het Business and Development Lab gepitcht.

  De volgende sprekers hebben hun deelname bevestigd: Tom Putzki (overzicht gamesindustrie, Duitsland); Lau Korsgaard (creatief directeur bij een gameproductiehuis en gameontwikkelaar, Denemarken); Martin Ericsson (gameontwikkelaar en transmedia content producer, Zweden); Teut Weidemann (online gamespecialist, Duitsland).

  Inschrijven kan tot 23 september.

  Meer informatie of inschrijven? Ga naar www.gamessummit.eu of download het bijgevoegde document.

  Partners van de Games Summit: de Antwerpse Europese Jongerenhoofdstad, DADIU, EGDF, IBBT, iDROPS, MAD Faculty, MEDIA Desk Denemarken, MEDIA Desk Duistland, MediaNet Vlaanderen, SACD-Scam, VAF en Villanella.

  Downloads

 • Crossover Business & Development Lab
  datum 18 augustus 2011
  Als vervolg op het Crossover Lab Lowlands in 2010 en Crossover Lab Play in 2011 krijgen de deelnemers en andere creatieve professionals de gelegenheid om hun projecten verder uit te werken op een (...)

  Als vervolg op het Crossover Lab Lowlands in 2010 en Crossover Lab Play in 2011 krijgen de deelnemers en andere creatieve professionals de gelegenheid om hun projecten verder uit te werken op een niet-residentiële vierdaagse workshop.

  De uitgewerkte projecten worden op 30 september gepitcht op de Games Summit.

  Crossover Lab Play 2 is een initiatief van iDROPS, MEDIA Desk Vlaanderen, Villanella en Flanders DC

  Downloads

 • Columbia University Film Festival @ RITS
  datum 20 juni 2011
  Op 23 en 24 juni nodigen RITS en de Scenaristengilde u van harte uit op de eerste Belgische editie van het Columbia University Film Festival: een reeks kortfilmvertoningen en twee masterclasses (...)

  Op 23 en 24 juni nodigen RITS en de Scenaristengilde u van harte uit op de eerste Belgische editie van het Columbia University Film Festival: een reeks kortfilmvertoningen en twee masterclasses begeleid door Jamal Joseph en Maureen Ryan.

  Geïnteresseerd? Neem een kijkje op deze link.

 • 24 juni: Crossover Lab Play zoekt observers!
  datum 16 juni 2011
  Op 24 juni vindt in Kortrijk de Final Pitching Day van het MEDIAdesk-project Crossover Lab Play plaats: de afsluiting van een intensieve vijfdaagse waar de verschillende crossmediale teams hun (...)

  Op 24 juni vindt in Kortrijk de Final Pitching Day van het MEDIAdesk-project Crossover Lab Play plaats: de afsluiting van een intensieve vijfdaagse waar de verschillende crossmediale teams hun projecten pitchen voor een publiek van panelleden en observers.

  Geïnteresseerd om een kijkje te komen nemen naar wat collega’s op deze vijfdaagse zullen geproduceerd hebben? Observers zijn welkom, en kunnen na afloop de projecten uitgebreid bespreken bij een walking lunch, aangeboden door SACD-Scam. U vindt de uitnodiging hier.

 • BRFF 27 juni: Masterclass Scriptontwikkeling
  datum 16 juni 2011
  Op maandag 27 juni organiseert MEDIAdesk in samenwerking met haar partners een masterclass scriptontwikkeling. Voor deze gelegenheid werd de scenarist Laurence Coriat uitgenodigd om haar (...)

  Op maandag 27 juni organiseert MEDIAdesk in samenwerking met haar partners een masterclass scriptontwikkeling.

  Voor deze gelegenheid werd de scenarist Laurence Coriat uitgenodigd om haar ervaringen te delen met het publiek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het vakmanschap van de scenarist en het algemene creatieve proces, waarbij gekeken wordt naar de uitdagingen van elk specifiek project.

  Op dinsdag 28 juni krijgen scenaristen vervolgens de mogelijkheid om in een persoonlijk gesprek met Laurence Coriat een eigen project door te nemen.

 • Mei

  Crossover Lab Play 2011
  datum 25 mei 2011
  Van 19 tot en met 24 juni komen 25 professionals in Kortrijk samen om de creatieve en commerciële uitdagingen van crossmediale content en diensten te ontdekken binnen het beproefde kader van (...)

  Van 19 tot en met 24 juni komen 25 professionals in Kortrijk samen om de creatieve en commerciële uitdagingen van crossmediale content en diensten te ontdekken binnen het beproefde kader van Crossover Lab.

  Wil u een van die professionals zijn? Bezorg uw kandidatuur dan voor 6 juni aan Mediadesk!

  Let op: plaatsen zijn gegeerd en gelimiteerd…

  Klik hier om de oproep, het programma en de voorwaarden te bekijken.

  SACD en Scam willen leden die deelnemen aan Crossover Lab Play aanmoedigen door een deel van de inschrijvingskosten op zich te nemen. Mail naar narien sacd-scam.be voor meer informatie!

  Crossover Lab Play is een initiatief van iDROPS, MEDIA Desk België – Vlaamse Gemeenschap en Crossover Lab UK, en wordt ondersteund door SACD-Scam, SharePlay, Vlaams Audiovisueel Fonds, IBBT, Flanders DC, 3D Square, The Studios, Digital Arts & Entertainment, Westtoer, Vlaamse overheid -Beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media en Mediarte.be.

 • April

  5 mei, Docville - Day of the Doc
  datum 29 april 2011
  Scam is ook dit jaar weer aanwezig op Docville, ditmaal met een workshop over de documentairefilm op de openbare omroep: Day of the Doc tracht om debatsgewijs een antwoord te formuleren op de (...)

  Scam is ook dit jaar weer aanwezig op Docville, ditmaal met een workshop over de documentairefilm op de openbare omroep: Day of the Doc tracht om debatsgewijs een antwoord te formuleren op de vraag wat de rol is van de publieke omroep in de documentaireproductie.

  Downloads

Linken