Beginpagina / Home_nl / U schrijft, filmt, creëert / Aansluiten bij SACD of Scam

Als een auteur wenst dat SACD of Scam in zijn naam de rechten die hem toekomen int, moet hij aansluiten bij de vennootschap. SACD en Scam, auteurscoöperatieven zonder winstoogmerk en beheerd door de auteurs zelf, vertegenwoordigen elk een ander repertoire. SACD beheert de audiovisuele fictie en podiumkunsten. Scam beheert audiovisuele doumentaire en literatuur. Ze zijn met andere woorden complementair. Kies de vennootschap die uw repertoire vertegenwoordigt. U kunt aansluiten bij SACD of Scam, of bij beide als u in verschillende disciplines actief bent (vb u maakt zowel fictie als documentaires).

SACD

Bioscoopfilms, televisiefilms, radiofictie, theater, choreografieën, scènemuziek en multimediafictie

De formaliteiten zijn eenvoudig: een aansluitingsakte invullen en ondertekenen, evenals een document dat betrekking heeft op het reglement van rechtenbeheer; hierbij voegt u een fotokopie van uw identiteitskaart en van uw bankkaart en een pasfoto. Door aan te sluiten koopt u een aandeel van de vennootschap ter waarde van 48 euro. Uw aansluiting geeft u recht op een ruime dienstverlening: de bescherming, onderhandeling en het beheer van uw rechten voor die categorieën en de territoria die u aanduidt op de aansluitingsacte. Voor elk type van rechtenbeheer wordt een onkostenpercentage afgehouden. Het is de jaarlijkse algemene vergadering die in functie van de werkingsresultaten de hoogte van dit percentage vastlegt. Op dit moment houdt SACD jaarlijks 25 euro af en wordt per uitbetaling gemiddeld 11% van de rechten afgehouden.

Scam

Audiovisuele of radiodocumentaires, geschreven werk, multimedia, non-fictie, illustraties, beelden, pedagogisch en wetenschappelijk werk

De formaliteiten zijn eenvoudig: een aansluitingsakte invullen en ondertekenen, evenals een document dat betrekking heeft op het reglement van rechtenbeheer; hierbij voegt u een fotokopie van uw identiteitskaart en van uw bankkaart. Door aan te sluiten koopt u een aandeel van de vennootschap ter waarde van 7,62 euro. Uw aansluiting geeft u recht op een ruime dienstverlening: de bescherming, onderhandeling en het beheer van uw rechten voor die categorieën en de territoria die u aanduidt op de aansluitingsakte. Voor elk type van rechtenbeheer wordt een onkostenpercentage afgehouden. Het is de jaarlijkse algemene vergadering die in functie van de werkingsresultaten de hoogte van dit percentage vastlegt. Op dit moment wordt per uitbetaling gemiddeld 5 % voor reprografierechten en 13% voor audiovisuele rechten door Scam afgehouden.

We raden u aan voor uw aansluiting contact op te nemen met onze Auteursdienst - zij kunnen u bijstaan in het invullen van de documenten en eventuele vragen meteen beantwoorden. Barbara Cardoen helpt u graag verder op 02 551 03 42 of via auteursdienst sacd-scam.be.